Amb aquesta entrevista comencem el que intentem que sigui un cicle de entrevistes als polÃtics del nostre poble. Les entrevistes han estat fetes via mail. Grà cies a tots els que hi heu participat.
Jordi Manils Nascut al 1984, viu a Montmeló i treballa a Granollers. És assessor en comunicació i estudiant d'Administració i Direcció d'Empresa a la UOC. Vinculat a diverses entitats culturals i moviments socials, a nivell local i nacional. És el president d'ICV al Vallès Oriental des de finals de 2011, i Portaveu d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Montmeló i al Consell Comarcal del Vallès Oriental. També forma part del Consell Nacional d'ICV.
1. Quins són els punts principals del vostre programa electoral?
La nostra aposta és per reactivar l'economia, combatre l'atur i defensar els nostres serveis públics i bà sics (educació i sanitat públiques, serveis socials, ocupació...). Apostem per legislar contra els desnonaments amb carà cter també retroactiu. Defensem fermament que els banquers, polÃtics o especuladors corruptes i estafadors, que han causat la crisi que vivim, siguin jutjats i vagin a la presó. Volem garantir una Renda MÃnima a tota la ciutadania, que asseguri que tothom té allò que és essencial per a sobreviure (aigua, aliments, llum, habitatge...). Creiem que és necessari un model econòmic i fiscal més just, on s'apretin el cinturó els que ho poden fer, i no els treballadors i petits empresaris, que es veuen escanyats per l'actual model.
2. En temes econòmics, quines opcions proposeu per sortir de la situació de crisi actual?
Cal reformar totalment el sistema econòmic i financer. No pot ser que la banca i els mercats manin més que la ciutadania, i que ens arrosseguin al precipici per la seva avaricia i nefasta gestió. Cal que la democrà cia mani, i per això necessitem crear una banca pública forta al servei de les persones. També proposem revertir TOTES les retallades socials que han fet CiU i PP i anul·lar impostos antisocials com l'Euro per recepta, la pujada de les escoles bressol o de l'aigua, o les taxes università ries. Com ho farem? Aplicant nous impostos a l'energia nuclear, als dipòsits bancaris especulatius, a la contaminació, a la compra de béns de luxe i als fitxatges de jugadors professionals, i perseguint amb decisió i recursos la corrupció i el frau fiscal. Ja n'hi ha prou que uns pocs es quedin els diners de tots i totes.
3. Us mostreu a favor de la possibilitat de dur a terme un referèndum per la independència?
SÃ. El poble té dret a decidir sobre qualsevol qüestió important que li afecti. Això és la democrà cia. Cap governant ni partit polÃtic hauria de tenir por de que els ciutadans i les ciutadanes s'expressin, sempre que ho facin lliurement i de manera informada. Però a nosaltres ens agradaria que el dret a decidir s'apliqués en molts més à mbits, i no només en decidir si hem de ser independents o no. Volem decidir el nostre model econòmic en referèndum. Volem decidir el nostre model energètic. Volem que ens deixin votar sobre les prioritats d'inversions. Volem triar la relació amb la Unió Europea... Volem dret a decidir, en tot.
4. En el cas de que el referèndum es dugui a terme, quin és el vostre posicionament vers la independència?
Caldrà saber primer quin és el procés i cap a on. "Independència" és un concepte molt abstracte que pot significar, en cada boca, una cosa diferent. Cal que s'expliqui el projecte i es concretin moltes coses, amb un debat seriós i rigorós, que malauradament no és el que estem tenint aquestes setmanes. Uns ens plantegen el procés com un drama que desencadenarà guerres entre germans, i els altres ens diuen que la independència ho soluciona tot. Doncs ni una cosa ni l'altra. Cal saber la opinió d'Espanya, de la Unió Europea, de la Comunitat Econòmica, i evidentment de la ciutadania, i un cop tinguem tot això, negociar, planificar i fer molts estudis i cà lculs. Quan sà piguem tot això, podrem posicionar-nos seriosament.
5. Amb quines condicions s'ha de celebrar aquest referèndum? Pactant amb Espanya, o unilateralment?
Preguntar al poble la seva opinió sobre assumptes importants mai pot ser il·legal. Si la Constitució d'algun Estat entén que això és il·legal, el que cal en tot cas és reformar aquesta Constitució. Al marge d'això, com he dit abans, no serà possible un procés d'independència pacÃfic i garantint la cohesió social, si no es negocia, com a mÃnim, amb Espanya i amb la UE.
6. Quan el parlament estigui format i comenci la nova legislatura, que és el primer que fareu?
Una de les primeres coses que farem és presentar una Llei de pla de xoc contra la crisi econòmica, que inclourà paralització dels desnonaments, creació d'una banca pública, inversions estratègiques per al foment de l'ocupació i una nova polÃtica d'impostos. Conjuntament també presentarem el nou codi de transparència, per la nova polÃtica i contra la corrupció.
7. Finalment, quina transcendència polÃtica i històrica li doneu a les eleccions del 25N?
Són unes eleccions molt importants, però no només pel tema nacional, sinó especialment perquè ens trobem davant d'un plebiscit sobre un govern que ens ha dut a la ruïna com a paÃs, incrementant un 20% l'atur, fent que tanquin més de 15.000 empreses, desmantellant els serveis públics i robant-nos els drets laborals i socials. A Catalunya el 99% de la gent viu pitjor avui que fa 2 anys, i això és únicament grà cies a CiU. Cada vot a Artur Mas serà considerat un aval a les retallades. El plebiscit és votar més retallades i misèria, o votar l'alternativa social i justa d'ICV-EUiA.